Tocmai am revazut pe TVR1 prima parte din filmul "Amintiri din Epoca de Aur", regizat de Cristian Mungiu (http://www.amintiridinepocadeaur.ro/). Desi cei de la TVR il prezentau ca o premiera, am vazut filmul acum un an, luat de la cineva, de pe net. 
Impresii la cald, acum la re-vizionare? Tot la fel de hilar, dar si de dureros. Hilar, pentru ca aceste legende urbane au un sambure de adevar. Erau niste vremuri mai simple, in care unui militian chiar i-ar fi trecut prin cap sa gazeze porcul in bucataria ingramadita a apartamentului de la bloc, numai sa nu-l stie vecinii. Vremuri in care unui idiot de activist nu i-ar fi trebuit mult pentru a fi convins sa plece la Cracanatii-din-Deal sa-i scoata din bezna nestiintei de carte pe sateni. Vremuri in care se faceau repetitii generale la vizitele oficiale si se organizau standuri cu "realizarile" comunei (adica fructe, legume etc.). 
Un ochi rade, altul plange. Ca orice opera desavarsita, filmul "Amintiri din Epoca de Aur" imi trezeste sentimente contrare. In primul rand, pentru ca surprinde foarte bine starea de lucruri din acea perioada, o stare de lucruri pe care nu as mai putea sa o retraiesc. In al doilea rand, pentru ca imi aminteste de milioanele de "nostalgici" ( a se intelege prin asta "persoane fara ratiune si bun simt" ), care ar vrea sa mai experimenteze napasta comunista. In al treilea rand, pentru ca, dupa 21 de ani de la asa-zisa Revolutie, nu s-au schimbat prea multe in mentalitatea de militian, activist, primar, mancator de ra....t a concetatenilor mei.
Totusi, dincolo de gustul amar, e un film care merita savurat, cu o gasca de prieteni, o punga de seminte si o sticla de bere, cel putin.


"Eu plec juma' de ora, dar sunt cu ochii pe voi!" ( Tovarasul militian Gogu din Legenda activistului in inspectie)
Ta-su(militian): "Treci in camera ta si fa-ti temele!"
Fi-su:  "Da' le-am facut!"
Ta-su: "Mai fa-le o data!"
(din Legenda militianului lacom)
"Tovarasul secretar general nu are capul gol, are capul descoperit, tovarasi!" (din Legenda fotografului de partid)"Satul nostru are o singura problema: lipsa de electricitate. Ba are, ba nu are!"
(din Legenda politrucului zelos)



This entry was posted on 12/22/2010 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

    gabriela said...

    Mai ce bine le zici. Cu cine ai facut tu istoria?:D

  1. ... on 9 January 2011 at 14:07